Ens alineem amb el lema del Dia Mundial de l’Aigua 2023: ‘Accelerem els canvis a través del partenariat i la col·laboració’

Aigües Vic és una empresa puntera en l’aplicació de noves tecnologies a la seva operativa i en el respecte al medi ambient, fet que repercuteix positivament en el servei a l’abonat. En els últims anys la companyia ha fet una gran aposta per aplicar canvis tecnològics que li han permès treballar en diversos projectes col·laboratius a més de poder obtenir una de les beques Torres Quevedo d’investigació.


L’empresa vigatana forma part del clúster català de l’aigua, el Catalan Water Partnership (CWP), que promou la digitalització i la internacionalització del sector de l’aigua, d’aquí que treballi en els projectes d’I+D de caràcter col·laboratiu, Hydroleaks 2.0 i DIGICAL. Tots dos estan subvencionats pels fons NextGeneration. Aigües Vic hi participa com a oficina tècnica, aportant la infraestructura i el coneixement com a gestors de l’abastament d’aigua, i també personal d’enginyeria. D’altra banda, i gràcies a la beca Torres Quevedo es duen a terme projectes col·laboratius amb altres centres d’investigació per buscar millores en la qualitat de l’aigua.


Precisament el treball col·laboratiu és el lema del Dia Mundial de l’Aigua, que es commemora aquest dimecres 22 de març: Accelerem els canvis a través del partenariat i la col·laboració. La participació en aquests projectes permet avançar tecnològicament en un sector, el de l’aigua, en general poc digitalitzat. Aquesta digitalització “té una incidència directa en la millora del servei i en l’abonat, i permet ser més competitiu”, explica Adrià Salvans, responsable TIC de la companyia.


Les millores que s’aconsegueixen amb la digitalització
La digitalització proporciona eines analítiques amb l’objectiu de monitoritzar l’aigua des del riu fins a l’aixeta a temps real. D’aquesta manera, quan els paràmetres surten alterats, es pot actuar per detectar fuites o deficiències en la qualitat de l’aigua.
Les millores tecnològiques en l’operativa repercuteixen en l’abonat en forma de millor servei. Així, els clients d’Aigües Vic a través de l’oficina virtual i l’app poden consultar diàriament el seu consum, rebre alertes de consum anòmal, facturació de consum real, fer tràmits en línia oi fer un consum més responsable de l’aigua.
Amb el 100% del parc de comptadors dotats del sistema de telelectura, Aigües Vic obté un millor rendiment hidràulic que repercuteix en una millor operativa, un estalvi econòmic i evita malbaratar aigua. Un altre avantatge és que li permet a la companyia oferir un preu més competitiu i una alta satisfacció de l’abonat.

Els projectes col·laboratius en els quals participa Aigües Vic
El projecte Hydroleaks 2.0
desenvolupa un clon digital de la xarxa d’abastament d’aigua de Vic que permet utilitzar solucions d’intel·ligència artificial per detectar fuites d’aigua i optimitzar l’operativa diària, millorar el rendiment hidràulic i reduir l’impacte mediambiental.
El projecte DIGICAL té l’objectiu de millorar la garantia de la captació d’aigua potable en casos d’inundacions i contaminació del riu Ter mitjançat el sistema d’alerta primerenca (SAT). Mitjançant la col·locació de sensors al riu es poden detectar amb antelació problemes de contaminació o de detriment de la qualitat de l’aigua. Aquesta anticipació millora l’operativa de l’empresa, ja que pot actuar de forma imminent per resoldre les contingències.
La beca Torres Quevedo atorgada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, els permet disposar d’una persona destinada a projectes d’investigació industrial. S’estudia l’aparició de la geosmina, un compost produït per algues no tòxic que altera el gust i l’olor de l’aigua. Els treballs busquen comprendre els motius de la seva aparició i proporcionar noves eines per eliminar-lo. Gràcies a aquest treball es coneixen els paràmetres que cal monitoritzar i controlar per avançar-se als episodis de geosmina i optimitzar-ne els tractaments. Aquest treball ha fomentat convenis de col·laboració amb el Centre Beta de la UVIC-UCC, destinats a millorar els tractaments de potabilització de l’aigua.


Informació de contacte

Oficines d’atenció al públic
C/ de la Riera, 6 08500 Vic
T: 93 885 25 00

Horari:
De dilluns a divendres de 8:00 a 14:30
Dijous 15:00 a 16:30 (excepte juliol i agost)
Urgències:
T: 93 885 25 00

Ús exclusiu de reclamacions
T: 900 103 237
avsa@aiguesvic.com
Oficina tècnica i magatzem
C/ Santiago Ramón y Cajal, 60 - 08500 Vic
T: 93 881 41 65
ETAP / Laboratori
Camí de Malars s/n
(Ctra Vic-Manlleu km. 6)
08503 Gurb de la Plana
T: 93 851 30 64 laboratori@aiguesvic.com
× Necessites ajuda?