Aigües Vic i CT BETA treballen en un projecte per adaptar les plantes potabilitzadores al canvi climàtic a través de la digitalització i l’optimització de tractaments

Aigües Vic i CT Beta treballen el projecte AquaDapT

El canvi climàtic planteja escenaris on les possibles alteracions en la qualitat i quantitat de l’aigua poden tenir conseqüències en els hàbitats aquàtics o afectacions en infraestructures. Davant d’aquest repte Aigües Vic i el Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i dels Aliments (Centre BETA, vinculat a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya) s’han unit per treballar en el projecte “AquaDapT. Cap a la sostenibilitat hídrica: adaptació al canvi climàtic de les plantes potabilitzadores a través de la digitalització i optimització de tractaments”. 

La finalitat del projecte és abordar la problemàtica dels efectes del canvi climàtic i disposar de noves eines que millorin l’eficiència en la gestió de recursos hídrics i del cicle urbà de l’aigua, assegurant la garantia de subministrament d’aigua amb la qualitat necessària sense impactar negativament al medi ambient. Així doncs, AquaDapT té com a objectiu principal afavorir l’adaptació al canvi climàtic de les plantes potabilitzadores per poder garantir uns nivells òptims de qualitat i quantitat d’aigua aptes per al consum humà mitjançant el desenvolupament d’una solució digital innovadora i l’optimització dels tractaments al punt de subministrament d’aigua. Això augmentarà el nivell d’eficiència en el cicle urbà de l’aigua, adaptant-se i mitigant els efectes del canvi global. 

El projecte inclou el disseny i el desenvolupament d’un sistema d’alerta primerenca (SAP) per detectar canvis en la qualitat i quantitat dels rius amb instruments de mesura i sensors interconnectats en temps real, combinant dades de diferents fonts i models predictius per millorar i agilitzar els processos de gestió de l’aigua i la presa de decisions. Tot això s’integra a una plataforma digital que permet la visualització i gestió de dades, alarmes i accions recomanades. També el desenvolupament de models d’aplicació de clor i ozó, com agents oxidants i desinfectants, i de PAX, com coagulant, per optimitzar els tractaments de potabilització i reduir els impactes ambientals. El projecte també inclou el disseny d’un protocol d’actuació que s’integrarà a la plataforma digital, donant lloc a un sistema de suport a la presa de decisions (SSPD). 

La posada en pràctica d’AquaDapT es fa a la comarca d’Osona, caracteritzada per la presència de cursos fluvials amb episodis d’inundacions intenses i esporàdiques i episodis llargs de sequera, i concretament a la zona del riu Ter, on es recull l’aigua a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) d’Aigües Vic. 

Estat actual del projecte

El projecte ja ha començat i s’està treballant en la instal·lació de sondes al riu i en la integració de dades a la plataforma comuna. També s’està fent el desenvolupament dels models predictius i la definició de les alarmes. El següent pas és la recollida de mostres d’aigua de la captació i de la sortida de decantadors de l’ETAP que durà terme el Centre BETA. En aquest estudi s’avaluarà l’ozó com a alternativa per eliminar la presència de geosmina i contaminants emergents, afegits artificialment. 

Aigües Vic i CT Beta treballen el projecte AquaDapT

Informació de contacte

Oficines d’atenció al públic
C/ de la Riera, 6 08500 Vic
T: 93 885 25 00

Horari:
De dilluns a divendres de 8:00 a 14:30
Dijous 15:00 a 16:30 (excepte juliol i agost)
Urgències:
T: 93 885 25 00

Ús exclusiu de reclamacions
T: 900 103 237
avsa@aiguesvic.com
Oficina tècnica i magatzem
C/ Santiago Ramón y Cajal, 60 - 08500 Vic
T: 93 881 41 65
ETAP / Laboratori
Camí de Malars s/n
(Ctra Vic-Manlleu km. 6)
08503 Gurb de la Plana
T: 93 851 30 64 laboratori@aiguesvic.com
× Necessites ajuda?