Aigües Vic i Aigües d’Osona avaluen el riu Gurri com a recurs hídric alternatiu en casos d’emergència

Imatge d'un riu

La sequera persistent dels darrers anys, malgrat les pluges recents, ha posat de manifest la necessitat urgent de trobar recursos hídrics alternatius a la comarca d’Osona. Actualment, els municipis gestionats per Aigües Vic i Aigües d’Osona depenen majoritàriament de l’aigua superficial del riu Ter, amb un 93 % de l’aigua subministrada captada en un tram de menys de 7 km entre Torelló i Roda de Ter. Els models predictius indiquen que en un futur augmentaran tant els episodis prolongats de sequera com les precipitacions sobtades i intenses, fet que suposa un risc per a la captació superficial i un desafiament per a les Estacions de Tractament d’Aigua Potable (ETAPs).

En aquest context, i a través de la Taula de Recursos Hídrics d’Osona i el Ripollès, a principis de 2024 es va iniciar un projecte amb l’objectiu d’avaluar el riu Gurri com a possible font hídrica alternativa en casos d’emergència. Aquest riu, que desemboca al riu Ter, aigües avall de les captacions d’Aigües Vic i Aigües d’Osona, presenta un cabal més constant gràcies a l’efluent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Vic, tot i que la seva qualitat és lleugerament inferior. 

Gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), es va dur a terme una anàlisi “non target” que va identificar més de 800 compostos a l’aigua del riu Gurri. Els resultats d’aquesta anàlisi van revelar la presència de cinc compostos amb concentracions que superaven els límits establerts sobre aigua apta per al consum humà. Per identificar la variabilitat d’aquests compostos i detectar-ne les concentracions màximes, s’ha estat realitzant un mostreig mensual als rius Gurri i Ter. Aquestes mostres són analitzades per detectar els compostos identificats com a problemàtics, així com per dur a terme una anàlisi general de la qualitat de l’aigua.

Aquest procés de mostreig es mantindrà durant sis mesos més, i s’espera que els resultats obtinguts permetin identificar les tendències i els rangs d’aquests paràmetres problemàtics. Això permetrà a les ETAPs adaptar i preparar els seus tractaments per eliminar aquests compostos i assegurar el subministrament d’aigua de qualitat apta per al consum humà.

Informació de contacte

Oficines d’atenció al públic
C/ de la Riera, 6 08500 Vic
T: 93 885 25 00

Horari:
De dilluns a divendres de 8:00 a 14:30
Dijous 15:00 a 16:30 (excepte juliol i agost)
Urgències:
T: 93 885 25 00

Ús exclusiu de reclamacions
T: 900 103 237
avsa@aiguesvic.com
Oficina tècnica i magatzem
C/ Santiago Ramón y Cajal, 60 - 08500 Vic
T: 93 881 41 65
ETAP / Laboratori
Camí de Malars s/n
(Ctra Vic-Manlleu km. 6)
08503 Gurb de la Plana
T: 93 851 30 64 laboratori@aiguesvic.com
× Necessites ajuda?