Aigües Vic i Aigües d’Osona, juntament, amb el CT BETA de la Universitat de Vic lideren un estudi per avaluar l’eficàcia del carbó actiu en el tractament de l’aigua del riu Gurri

Aigües Vic i Aigües d’Osona, juntament, amb el CT BETA de la Universitat de Vic lideren un estudi per avaluar l’eficàcia del carbó actiu en el tractament de l’aigua del riu Gurri

A principis de 2024, Aigües de Vic i Aigües d’Osona van iniciar un projecte amb l’objectiu d’avaluar el riu Gurri com a possible font hídrica alternativa en casos d’emergència, responent a la necessitat de trobar recursos hídrics alternatius a la comarca d’Osona. No obstant això, la qualitat de l’aigua d’aquest riu és inferior a la del riu Ter, el recurs principal de subministrament per a aquestes empreses. Per aquesta raó, en marc del projecte, es va dur a terme una anàlisi exhaustiva que va analitzar més de 800 compostos a l’aigua del riu Gurri. Els resultats van revelar la presència de cinc compostos amb concentracions que superaven els límits establerts per la normativa sobre aigua apta per al consum humà. 

Per abordar aquest repte, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic ha iniciat un estudi per analitzar l’eficàcia del carbó actiu en l’eliminació d’aquests compostos. L’objectiu de l’estudi és determinar com el temps de contacte del carbó actiu influeix en l’eliminació dels compostos identificats i establir la vida útil del carbó, una dada essencial per a la seva implementació futura en plantes potabilitzadores. 

El CT BETA, reconegut pel seu lideratge en investigació ambiental, serà clau en aquest procés. Es preveu que els resultats de l’estudi confirmin l’eficàcia dels filtres de carbó actiu, ja instal·lats a les Estacions de Tractament d’Aigua Potable (ETAPs) d’Aigües de Vic i Aigües d’Osona, per eliminar els compostos problemàtics presents en l’aigua del riu Gurri. Això garanteix que, en cas d’utilització d’aquesta font d’aigua en situacions d’emergència, el subministrament continuaria sent segur i apte per al consum humà. 

Aquest estudi subratlla la importància de la investigació i la innovació en la gestió sostenible dels recursos hídrics, destacant la col·laboració entre empreses i institucions acadèmiques per afrontar els desafiaments ambients. 

Informació de contacte

Oficines d’atenció al públic
C/ de la Riera, 6 08500 Vic
T: 93 885 25 00

Horari:
De dilluns a divendres de 8:00 a 14:30
Dijous 15:00 a 16:30 (excepte juliol i agost)
Urgències:
T: 93 885 25 00

Ús exclusiu de reclamacions
T: 900 103 237
avsa@aiguesvic.com
Oficina tècnica i magatzem
C/ Santiago Ramón y Cajal, 60 - 08500 Vic
T: 93 881 41 65
ETAP / Laboratori
Camí de Malars s/n
(Ctra Vic-Manlleu km. 6)
08503 Gurb de la Plana
T: 93 851 30 64 laboratori@aiguesvic.com
× Necessites ajuda?