El rendiment hidràulic d’una xarxa, és la diferencia entre l’aigua que es subministra i l’aigua que es registre per qualsevol dels comptadors instal·lats en els punts finals d’entrega d’aigua. Si es registrés tota l’aigua que es subministra en una xarxa, aquella xarxa tindria un rendiment del 100%.
Contràriament, l’ANR (aigua no registrada) és l’aigua que s’ha subministrat en una xarxa hidràulica i que no s’ha registrat en cap del comptadors finals. Els motius pels quals no es registra aigua són varis, des de fuites en el sistema, fins a sub-contatges en els comptadors, fraus, sabotatges, etc.
Aquest 2021 hem millorat pràcticament tots els rendiments hidràulics dels municipis que gestionem tant amb AVSA com amb ATCA.
El rendiment hidràulic és un dels indicadors més importants que treballem, ja que reflexa l’eficiència en la distribució d’aigua, des de que la captem al riu Ter / Forat Mico fins a l’entrega a les escomeses dels nostres abonats.
Millorant el rendiment hidràulic es redueix el consum energètic i la dosificació de reactius químics en el procés de potabilització i distribució. Per tant, el rendiment hidràulic està directament lligat a l’impacte mediambiental de l’empresa.
A dia d’avui els únics estudis “oficials” a Catalunya i a Espanya són els que elaboren bianualment les associacions ASAC (catalana) i AEAS (espanyola). En aquests estudis hi participa un volum molt representatiu dels municipis i és un bon indicador per comparar els nostres resultats amb la resta de municipis o municipis similars.
En el cas de l’estudi de l’ASAC, de l’any 2020, el rendiment hidràulic mitjà dels més de 200 municipis que hi participen és del 78,5%.
Com es pot observar a la següent gràfica publicada en aquest estudi, el rendiment hidràulic va millorant any rere any, gràcies en bona part en la digitalització del sector
Si mirem les dades que disposem d’AEAS de l’any 2018, els rendiments a nivell Espanyol són inferiors, amb un rendiment mig del 77%. (que equival al 23% de ANR)
Si analitzem les nostres dades; podem observar a la següent taula les dades per trimestres dels volums d’aigua subministrats i els facturats (aigua que ha passat amb un comptador) en el conjunt dels 4 municipis gestionats per AVSA i ATCA. En aquest taula, a la ultima columna hi ha l’ANR (aigua no registrada), i es pot apreciar com ha evolucionat trimestralment. Es veu com la tendència és de millora obtenint resultats molt bons.
En el total dels municipis, aquest 2021 el rendiment hidràulic ha estat del 88,8 %, superant per 0,87% el rendiment hidràulic del 2020.
A AVSA Vic obté el millor rendiment dels últims anys amb un rendiment de 85,8%. Pel que fa Muntanyola s’ha millorat substancialment, tancant el 2021 amb un rendiment del 79,3 % envers un 77,7 % del 2020.
Pel què fa als municipis que gestiona ATCA, Gurb manté la xifra del rendiment molt bo degut en part pel fet de tenir grans industrials i Santa Cecília de Voltregà també obté uns bons resultats amb un rendiment hidràulic de 88,2% .
Tanquem l’any 2021 doncs, satisfets de la feina feta i dels resultats obtinguts. Aquests rendiments hidràulics reflexen una gestió eficient i sostenible mediambientalment de les explotacions gestionades gràcies a l’equip humà que disposem i del salt tecnològic dut a terme aquests últim anys per optimitzar els processos.