La presència de trihalometans a l’aigua potable és especialment preocupant ja que és una substància perjudicial per la salut i el medi ambient. Aquesta substància es forma en el procés de potabilització de l’aigua captada (del riu Ter en el cas d’Aigües de Vic), concretament a l’etapa de cloració, quan es desinfecta i s’elimina la matèria orgànica indesitjable de l’aigua.
Segons el Real Decret 140/2003 de la legislació Espanyola, fixa un límit de 100ug/l (micrograms per litre) per l’aigua apta pel consum humà.
Des d’Aigües Vic es prenen les següents mesures per reduir al màxim la concentració de trihalometans a l’aigua en el procés de potabilització:
- La Cloració és fa amb diòxid de Clor, molt bon oxidant que reacciona molt eficaçment amb la matèria orgànica, però no genera tants subproductes (com els trihalometans) com podria ser el Clor gas o l’hipoclori Sòdic.
- En una de les fases de la potabilització, després de la cloració inicial i de la decantació, l’aigua passa per filtres de carbó actiu on queden tots els subproductes generats a conseqüència d’aquesta cloració.
Amb aquestes mesures, s’aconsegueix que sempre i en tot moment els nivells de trihalometans estiguin molt per sota del valor límit estipulat pel Real Decret 140/2003. Poden consultar els valors en les analítiques ACP que es troben a www.aiguesvic.com o www.labvic.com
S’adjunta el comunicat de l’Associació Espanyola de Abastament d’Aigua i Sanejament (AEAS), en relació a la notícia publicada sobre la presència de trihalometans:
2020-01-16 Comunicat en relació notícies presència trihalometans a l’aigua potable